Zdravo Met! Pre tek nešto više od dve godine bio si naš gost u Srbiji. Kakvo je to iskustvo bilo za tebe, s obzirom na to da si prvi put posetio ovaj deo Evrope?

Bilo je sjajno videti koliko su strastveni svi pivari koje sam upoznao! Poprilično sam bio impresioniran činjenicom da su mnogi od vas bliski i da ste otvoreni, da se vodite idejom da "talas koji raste podiže sve brodove". Izgradnja kraft pivarstva kao pokreta generalno, pomoći će i svakoj pivari individualno.

 

Vratimo se u sadašnjost. Kako se ovo ludilo sa korona virusom širi neverovatnom brzinom i toga neće biti pošteđene ni SAD, reci nam kakva je situacija u vašem gradu i kako vas sve ovo pogađa - kako privatno, tako i sa aspekta biznisa?

Mi u kraft pivarstvu, pa samim tim i u Flying Dog-u se podrazumevamo kao "osnovna/primarna industrija" i zato nastavljamo sa proizvodnjom. Svi zaposleni u administraciji rade od kuće još od 13. marta. Podržavamo i podstičemo STRIKTNU socijalnu distancu i drastično smo pojačali generalni program sanitacije kako bismo bili sigurni da su sve prostorije sanitizarane i dezinficirane. Lično, nikada nisam bio zauzetiji nego sada, s obzirom na sve online sastanke i činjenicu da sam jedan od retkih koji je svakog dana "na terenu" u samoj pivari. Srećan sam što mi je porodica izolovana i zdrava.

Svaki istinski ljubitelj kraft piva zna da je američki pokret kraft pivarstva najveći i najuticajniji, pa nam reci kako tu sada stoje stvari? Da li je uticaj krize velik?

Pivare koje se oslanjaju isključivo na svoje "tasting room"-ove su praktično zatvorene. Kada pričamo o pivarama koje pivo proizvode i plasiraju na drugi način, bitno je sagledati koliko se vaš biznis oslanja na točeno pivo u poređenju sa pivom spakovanim u ambalažu, jer su pabovi, barovi i restorani koji su favorizovali točeno pivo, zatvoreni. Tako će pivara sa 70% točenog piva biti u velikom problemu sada. Mi smo na tek nešto manje od 25% točenog piva i kako smo regionalni brend od poverenja, vidimo da naš rast spakovanog piva ne samo da pokriva gubitke točenog, već prevazilazi sva očekivanja prodaje! Iako tu moram da apostrofiram da i dalje ne možemo da detektujemo šta je "panic buy" iliti kupovina prouzrokovana panikom. Ipak, kako smo u ovome već par nedelja, činjenica je da ne možemo da kažemo da uviđamo neko usporavanje u prodaji.

Kako si predstavnik firme sa blizu 30 godina staža, da li je Flying Dog nekada bio u sličnoj situaciji? Kako je sve ovo uticalo na vašu distribuciju širom SAD?

Naši distributeri prosleđuju većinu svojih produžbina ka kupcima iz "retail" sektora. Dok mi imamo neke "specijale" među novim planiranim pivima, svakako smo gotovo u potpunosti fokusirani na naša piva iz standardne i sezonske ponude. Izuzetno je primetno i da vidimo skok u prodaji raznih tipova pakovanja!Kako je Met ušao u svet kraft pivarstva? 

Kao i mnoge kolege, počeo sam sa kućnim pivarstvom. I to kao tinejdžer tokom srednje škole. Ljubav se rodila i nije mi mnogo trebalo da shvatim da će ovo biti nešto na čemu ću izgraditi svoju karijeru.Kao čovek iz proizvodnje,  kojoj se pivarskoj školi, ili bolje reći filozofiji diviš?

Ja, pivarstvo kao zanat ne razlikujem od recimo, stolarstva. Stvaraš svojim rukama i svo znajnje sakupljaš kroz iskustvo. Uspešni pivari imaju želju da uče i dosta je njih koji su se samostalno edukovali kroz ceo proces. Tako su mnogi od njih prošli kroz akademske i naučne aspekte pivarstva. Sve kroz tu nepresušnu želju za znanjem i napretkom.

Mnogi ljubitelji piva širom sveta zapljusnuti su trendom "hop & heavy" piva iz NE IPA porodice. Kako ti gledaš na ovaj "trend"  koji je aktuealn već par godina?

Mišljenja sam da se ovaj pivski stil sada smiruje i postaje jedan od popularnih i "standarnih" stilova, ali ne sa intezitetom koji je imao u startu. U ovom trenutku kod nas možemo videti rastući interes ka "tradicionalnim" American IPA / West Coast IPA pivima.

 Kada smo bili tvoji gosti tokom posete Flying Dog-u, odveo si nas na farmu i u pivaru svog prijatelja. Na tom zelenom brdu u sred Merilenda, bili smo gosti fantastičnog domaćina, Toma Barsa, vlasnika Milk House Brewery. Svi se još uvek sećamo tih sjajnih piva! Kako je Tom? Kako on, kao stariji gospodin, prolazi kroz ova teška vremena?

Tom je fantastičan pivar i biznismen. Morao je zbog svega da zatvori pivaru, ali se dobro drži, koliko god mu situacija to dozvoljava. Verujem da će otvoriti pivaru i farmu čim se svi vratimo normalnim socijalni aktivnostima.I na samom kraju, imaš li poruku za naše kolege pivare i ljubitelje kraft piva širom sveta?

Prođimo kroz sve ovo zajedno dok smo svi razdvojeni. Pivo i muzika sve nas, ljude širom sveta, čine zadovoljnim. Zato pustite svoju omiljenu stvar, opustite se i uživajte u omiljenom pivu!

Autor:
Vladimir Stojković
Dogma Brewery